بازرگانی پولاد: بر اساس اخبار منتشر شده از بازار ارز، نرخ دلار با شیب کندی در حال افزایش است. و پیشبینی میشود که این روند افزایشی برای بازار ارز همچنان ادامهدار باشد. دیروز دلار آمریکا در بازار آزاد با قیمت ۲۸ هزار و ۷۲۰ تومان به فروش رسید که نسبت به روزهای قبل اندکی افزایش داشت. علیرغم نوسانات افزایشی بازار ارز، بازار آهن از جو آرامی برخوردار بود و شاهد نوسانات شدیدی در قیمت روز آهن آلات نبودیم. تنها چند شرکت قیمتهای محصولات خود را به میزان بسیار اندکی کاهش یا افزایش دادند.
این روزها نرخ دلار در روند افزایشی قرار گرفته و این سیگنال را به فروشندگان نیز منتقل کردهاست. اما بازار آهن رکود و ثبات نسبی خودر را حفظ کرده و بدون تغییر باقی ماندهاست. آزاد شدن حدود ۳/۵ میلیارد دلار از ذخایز بلوکه شده ایران، تا حدودی باعث تسهیل تبادلات ارزی شدهاست. پیشبینی میشد که این امر مهم بازار اهن را از رکود خارج کند. و تغییراتی را در قیمت آهن آلات تجربه کنیم. اما با توجه به شواهد میتوان گفت که حتی این رویدادهای مهم نیز نتوانست بازار آهن را دچار نوسان کند. و در قیمت مقاطع فولادی تغییرات چشمگیری را شاهد نبودیم.
همچنین این مطلب را نیز بخوانید: آشنایی با ورق استیل 309 نسوز + لیست قیمت
تحلیل قیمت آهن آلات
به گزارش متال بولتن، نرخ شمش صادراتی ایران کاهش یافتهاست. و بیلت ایران به نرخ ۵۹۵ دلار عرضه شده و کاهش ۳۷ دلاری را تجربه کردهاست. نرخ اسلب نیز بیش از ۷ درصد کاهش داشت و به قیمت ۶۴۰ دلار به فروش رسید. بازار راکد آهن آلات به رویدادهای داخلی و خارجی واکنشی نشان نمیدهد. و علیرغم وجود نوسانات کاهشی و افزایشی در سایر بازارها، در رکود به سر میبرد و تغییری نمیکند. و ازآنجایی بازار ارز در شرایط کنونی قابل پیشبینی نیست، فروشندگان نیز قیمتها را تغییر نمیدهند و بر موج رویدادهای جاری سوار نمیشوند.
بررسی قیمت اهن در روزهای گذشته از ثبات قیمت میلگرد در بیشتر شرکتها حکایت دارد. در برخی شرکتها نیز شاهد کاهش قیمت ۳۰ تا ۲۰۰ تومانی و یا افزایش ۲۰ تا ۱۰۰ تومانی این محصول بودیم. قیمت نبشی و ناودانی ثبات خود را حفظ کرد و تغییر قیمت چندانی را به جز چند مورد کاهش جزئی،تجربه نکرد.
قیمت تیرآهن نیز در بخش کیلوفروشی نیز نسبتا بیتغییر و ثابت بود. اما در بخش شاخهفروشی کاهش قیمت ۱۰ تا ۲۰ هزار تومانی دیده شد. برخی شرکتها نیز قیمتها را بدون تغییر نگه داشتند. قیمت پروفیل نیز بدون تغییر باقی ماند. و تنها در چند شرکت با کاهش ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومانی همراه بود. قیمت ورق گالوانیزه، ورق روغنی و ورق رنگی نیز ثبات تقریبی داشت. اما ورق سیاه افزایش قیمت ۵۰ تا ۱۰۰ تومان را تجربه کرد.
چالش های قیمتگذاری در بورس کالا
مصطفی عبداللهی، عضو هیأت مدیره انجمن نوردکاران فولادی، به دنبال اعلام مخالفت نوردکاران از نوع قیمتگذاری محصولات در بورس کالا، اظهار داشت: تعیین قیمت مقاطع فولادی در بورس کالا طبق شیوهنامهی ابلاغی صورت میگیرد. و روش و روند آن تغییری نکرده است. براساس شیوهنامهی نامبرده نرخ نهایی بورس کالا نباید از فروش فوب شمش، ۹۵ درصد کمتر باشد. و این در حالی است که منطقه موردنظر CIS هم معین نشده است.
عبداللهی اینگونه ادامه داد: هزینه فوب منطقه CIS، ۳۰ دلار برآورد شدهاست. و مقدار ۹۵ درصد نیز معادل ۱۰۸ درصد فروش فوب شمش خواهد بود. به این ترتیب شیوه تعیین قیمت فعلی همچنان بر پایه دلار است. و مسئولین نیزددر تلاش هستند تا قیمت محصولات به دلار وابستگی نداشته نباشد.
وی بیان کرد: نرخ محصولات در هفتههای گذشته بر اساس دلار تعیین شد. و اگر بخواهیم قیمت محصولات عرضه شده را در بورس کالا بر پایه قیمت عرضه پیشین آن معین کنیم. همچنان چرخه وابسته بودن قیمت به دلار ادامه پیدا خواهد کرد. بررسی دقیق محتوای بخشنامه مشخص میکند که نوردکارانی که تولید آنها از ۲۰۰ هزار تن کمتر است در تأمین مواد اولیه با مشکل روبرو شده و درنهایت دچار ورشکستگی شده و چارهای جز تعطیلی نخواهندداشت.
دولتمردان نیز به دنبال صادرات محصولات نهایی داخلی به کشورهای خارجی هستند که نتیجه این موضوع محصولات تکمیلی را از رده محصولات صادراتی خارج میکند. این شیوهنامه صادرات شمش باعث سهولت صادرات شمش خواهد شد چرا که بقیه کشورها میتوانند بدون پرداخت عوارض وارداتی، شمش وارد کنند.
آینده شیوهنامه صادرات شمش
عبداللهی به مخالفت انجمن نوردکاران با این شیوهنامه اشاره کرد و ادامه داد: از طریق مبادی قانونی به طور جدی به دنبال لغو این شیوهنامه هستیم. در تصمیمگیریهای مشابه شیوهنامه بورس کالا باید نظرات صنایع پاییندست نیز درنظر گرفته شود. چراکه که این صنایع بیشترین ارتباط را با مردم دارند.
عبداللهی تشریح کرد: در یک سال گذشته نرخ مقاطع فولادی در بورس کالا بر پایه دلار مشخص شده است ولی پایه و اساس تعیین نرخ شمش و برخی محصولات دیگر نامعین است. اگر اساس تعیین قیمت، فوب CIS باشد هر کیلو شمش و میلگرد به میزان ۳ تا ۴ هزار تومان تفاوت قیمت را تجربه خواهد کرد.
وی در پایان پیشنهاد داد که اساس تعیین نرخ پایه مقاطع فولادی، قیمت پایانی تولید این محصولات باشد. تا تولیدکنندگان نیز از سود این تولید بهرهمند شوند.
تحلیل نرخ بازار مسکن
بازرگانی پولاد: یکی از اعضای هیات مدیره کانون سراسری انبوه سازان اظهار داشت که برای ماه های پایانی سال جاری، بازار مسکن ثبات نسبی را تجربه خواهد کرد. زیرا شروع ثبت نام واحدهای نهضت ملی مسکن، انتظارات تورمی را کم کردهاست.
در سالهای گذشته شاهد افت و خیز و نوسانات پیدرپی بازار مسکن بودیم. ولی در پاییز سال جاری بازار مسکن پایتخت تغییر و جهش قیمتی را تجربه نکرد. قیمت هر متر مربع خانه در مهر ماه امسال در مقایسه با ماه گذشته نیز کاهش یافته است. و با افت قیمتی در حدود ۲ دهم درصد، از متری ۳۱ میلیون و ۷۰۳ هزار تومان به متری ۳۱ میلیون و ۶۳۱ هزار تومان رسید.
در ادامه میتوانید این مطلب را نیز بخوانید: قیمت امروز میلگرد در بازار + جدول قیمت
در تابستان و پاییز سال ۹۸ و ۹۹ بازار مسکن در عین رکود و یخزدگی، با رشد قیمت همراه بود. و کم میزان تقاضا بر میزان قیمتها تاثیر چشمگیری نداشت کاهش ۲ دهم درصدی قیمت مسکن، در مهرماه سال میتواند نوید بخشی اثر مثبت طرح نهضت ملی بر قیمت مسکن باشد. با روی کارآمدن دولت سیزدهم در شهریور ماه طرح جهش تولید مسکن کلید خورد. و این موضوع سیگنال افزایش میزان عرضه را منتقل کرد. و دولت تا به امروز برای افزایش میزان ساخت و ساز برنامهای جدی را دنبال کردهاست.
قیمت مسکن در پایتخت
واسطه های ملکی اعلام کردهاند که رشد هیجانی نرخ مسکن در مناطق شمال شهر متوقف شدهاست. و این موضوع مشخص میکند که قیمت ها به اشباع رسیدهاند. و این امر ناشی از انتظار عرضه مسکن است. قیمت مسکن در تهران در آخرین روزهای سال گذشته حدودا ۳۰ میلیون و ۲۷۴ هزار تومان برای هر متر مربع بود. اما در مهر ماه سال جاری به ۳۱ میلیون و ۶۳۱ هزار تومان رسیده و این مبلغ رشد ۴/۵ درصدی در مدت هفت ماه را نشان میدهد. با بررسی قیمتها مشاهده میشود که رشد قیمت در مهرماه سال جاری متوقف شده و در برخی مناطق پایتخت نیز روند کاهشی داشتهاست. در بخش منازل لوکس نیز انتظار رشد قیمت چندانی را نداریم.
سید محمد مرتضوی اظهار کرد چندین علت و فاکتور مهم بر افزایش قیمت و نوسانات قیمت مسکن اثرگذار هستند. و در نهایت قیمت تمام شده مسکن به طور مستقیم بر تورم تاثیر میگذارد. بازار مسکن به این دلیل راکد است که افزایش نرخ مسکن، توان خرید مسکن را از دهک کم درآمد جامعه میگیرد. در حال حاضر طرح جهش مسکن که برای دهکهای پایین و کمبرخوردار خانه میسازد. بدون شک ارتباط مستقیمی با قیمت تمام شده مسکن دارند.
مسکن های ملی حاشیه سود بسیار کمی دارند. و اگر قیمت تمام شده مسکن بالا برود هیچ چارهای جز افزایش قیمت وجود ندارد. بر همین اساس اگر در ماههای آینده شیب تورم به همین شکل صعودی باشد، قیمت مسکن نیز با شیب تورم بالا خواهد رفت. اگر سیاستمداران و دولتمردان بتوانند تورم را مهار کنند. میتوانیم به رسیدن به تحولات مثبت سیاسی و اقتصادی امیدوار باشیم و به ثبات قیمت برسیم.