بازرگانی پولاد: روز ابتدای هفته جاری بازار ارز افزایش جزئی نرخ دلار را شاهد بود. و دلار در بازار آزاد به قیمت ۲۷ هزار و ۹۲۰ تومان فروخته شد. اما در بازار آهن در برابر نرخ دلار روندی معکوس داشت. در ابتدای هفته قیمت آهن آلات در برخی شرکتها سیر کاهشی را تجربه کرد. اما بیشتر مبادی فروش محصولات خود را با قیمت ثابت عرضه کردند.
همانطور که بررسی بازار آهن نشان میدهد، نوسانات قیمت دلار تغییر چشمگیری را در بازار آهن به دنبال نداشت. و بورس کالا نیز نتوانست رکود بازار را در هم بشکند و تاثیری در بازار ایجاد کند. اخبار منتشرشده از احتمال قطعی گاز در روزهای سرد سال ممکن است بازار را از رکود بیرون بکشد. چالش کمبود انرژی میتواند تغییراتی را در بازار آهن و فولاد رقم بزند.
در ادامه میتوانید این خبر را نیز مطالعه کنید: چالشهای بازار آهن آلات در نیمه دوم سال و مشکلات سامانه جامع تجارت
به نظر میرسد که اگر در بخش صنایع محدودیتهایی در مورد مصرف گاز اعمال شود. قیمتها نیز روندی افزایشی را تجربه کنند. در این شرایط ممکن است فروشندگان محصولات فولادی به تدریج از بازار عقبنشینی کنند. و بهعمد به سیر افزایشی قیمتها دامن بزنند. چالشهای احتمالی قیمت در بازار آهن موضوعی دور از ذهن نیست. اما ممکن است که کاهش قیمتها نیز به افزایش تقاضای مصرفی منجر نشود. و محدودیت گاز در بخش صنایع اثری بر قیمتها نداشته باشد.
با بررسی قیمت روزانه اهن میتوان گفت در روز گذشته، قیمت میلگرد در بیشتر شرکتها ثابت بود. اما برخی نیز محصولات خود را با کاهش ۵۰ الی ۴۰۰ تومانی به فروش رساندند. برای مثال میلگرد ۱۴ کارخانه ذوب اهن اصفهان ۱۵۰ تومان کاهش داشت. و با قیمت ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان عرضه شد.
در قیمت نبشی و ناودانی نیز تغییر چشمگیری ملاحظه نشد و بازار در این بخش کماکان ثابت باقی ماند. قیمت تیرآهن در بخش کیلوفروشی تقریبا ثبات داشت ولی قیمت این محصول در بخش شاخهفروشی کاهش ۱۰ الی ۲۰ هزار تومانی را تجربه کرد. قیمت پروفیلها نیز مانند سایر محصولات فولادی در برخی مبادی فروش ثابت بود اما در برخی شرکتها نیز شاهد کاهش ۱۰۰ الی ۲۰۰ تومانی قیمتها بودیم.
چالش تولیدکنندگان و صنعتگران در زمستان
همانطور که در چند سال اخیر همواره در فصل سرما با چالش کمبود انرژی و گاز در بخش صنایع و بخش خانگی روبرو بودیم، در سال جاری نیز این چالش کمبود انرژی را تجربه خواهیم کرد. در باب همین موضوع، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت اعلام کرد که تلاشی همگانی برای پیشگیری از قطعی احتمالی برق و گاز صنایع در جریان است. وی اظهار داشت: در زمینه چالش کمبود انرژی با وزارت نفت نیز مذاکره کردهایم. و واضح است که قطع کردن برق و گاز صنایع برای جبران این کمبودها راهکار مناسبی نخواهد بود.
سیفالله امیری ادامه داد: برای رفع مشکل در زمینه تأمین انرژی تولیدکنندگان سیمان، مازوت در نظر گرفته شده است. تا چالشی وجود نداشته باشد. اما متأسفانه هنوز برای رفع چالش کمبودهای احتمالی انرژی در صنعت فولاد تدابیری اندیشیده نشدهاست.
وی در ادامه اظهار کرد: چنانچه صنایع با قطعی برق و گاز روبرو شوند. برنامهریزیهای تولیدکنندگان برای تولید محصولات فولادی به مرحله عمل نخواهد رسید. و این موضوع ممکن است کمبود محصول را نیز به دنبال داشته باشد.
امیری در ادامه افزود: عدم وجود مدیریت صحیح برای مواجهه با این چالشها توسط وزارت نفت و نیرو، باعث ایجاد آسیبهای جبران ناپذیری در صنایع شدهاست. و تولیدات آنها را با مشکل و چالش روبرو کرده است. به همین جهت وزارت صمت به صورت جدی به ای موضوع ورود کردهاست. و به دنبال حل مشکل قطعی برق و گاز صنایع در فصل سرما است.
مدیرکل صنایع معدنی وزارت صمت به وزارتخانههای نفت و نیرو درباره قطعی گاز و برق هشدار داد و بیان کرد: در پی حل این معضل و به دنبال جلوگیری از قطعی برق و گاز صنایع در فصل زمستان هستیم.
محمد عسگری، رئیس روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران، در زمینه کمبود انژری گاز اظهار نظر کرد. و بیان داشت که تأمین گاز بخش خانگی و ممانعت از قطعی آن، اولویت اصلی شرکت ملی گاز است.
وی ادامه داد: چنانچه بخش خانگی در مصرف گاز صرفهجویی کند. بحران کمبود گاز در بخش صنایع کمتر خواهد بود. اما اگر صرفهجویی انجام نشود. هر دو بخش صنایع و خانگی دچار مشکل و چالش کمبود انرژی و قطعی گاز خواهند شد.
وی از مردم در بخش خانگی خواست که گاز را بهینه مصرف کنند. و ادامه داد: با صرفه جویی در مصرف گاز و رعایت برخی نکات و اصول ابتدایی در واحدهای مسکونی مثل نگه داشتن دما بین ۱۸ الی ۲۱ درجه و بستن در و پنجرهها برای جلوگیری از هدرفت انرژی، احتمال قطعی گاز را کم میکند.
عسگری سخن خود را به این شکل پایان داد: تمام کوشش ما بر این است که بخش صنایع و خانگی قطعی گاز را تجربه نکنند. اما اگر صرفهجویی انجام نشود ناچار به قطع گاز خواهیم بود. بنابراین باید پیش از وقوع حادثه به فکر پیشگیری بود.
سخنگوی شرکت ملی گاز درباره میزان مصرف گاز در پایان هفته گذشته هشدار داد. و از بخشهای خانگی و تجاری خواست که گاز را بهینه مصرف کنند. میزان مصرف گاز در فصل زمستان یک میلیارد مترکعب پیشبینی شده است. که اگر ۸۰۰ میلیون مترمکعب متان برای جبران این کمبود در نظر گرفته شود. بازهم با کمبود ۲۰۰ میلیون مترمکعب روبرو خواهیم بود.
همچنین بخوانید: عوامل موثر بر قیمت آهن و تحلیل قیمت آهن آلات در ماه جاری
اخبار بازار جهانی فولاد
در پی بررسیهای بازار داخلی و خارجی فولاد مشاهده میشود. که در طی ۲۰ روز اخیر، نرخ سنگ آهن وارداتی با درصد خلوص ۶۲ درصد در چین به کمتر از ۱۰۰ دلار رسیده است. شاید بتوان نتیجه گرفت که این مسئله به علت کاهش تقاضا در فصل زمستان است. متوسط قیمت خلوص ۶۲ درصد تقریبا روزانه ۶/۸۵ دلار کم شدهاست. نرخ هر تن خشک سی اف آر ۹۶.۴۵ دلار است.
کاهش میزان تولیدات فولاد در کنار پیش بینی کاهش تقاضا در زمستان علت اصلی کم شدن قیمت سنگ آهن در بنادر چین است. در نهایت خریداران نیز در پی تخفیف بیشتر برای محموله های نقدی هستند.
رکود بازار آهن و فولاد در فصل سرما فقط بر بازار داخل کشور اثرگذار نیست. بلکه در بازار جهانی نیز انجماد بازار را به دنبال دارد. در شرایط کنونی و رکود بازار داخلی و خارجی شاید بهتر باشد بر بازارهای صادراتی منطقه تمرکز کنیم. و صادرات میلگرد به عراق و صادرات تیرآهن به ترکیه را در دستور کار خود قرار دهیم.
فعالیت دوباره فولاد ازنا
کارخانه فولاد ازنا در سال ۸۱ مجوز خود را دریافت کرده بود. و همچنین در سال ۸۴ احداث شده و فعالیت رسمی خود را شروع کرده بود. متاسفانه فعالیت این کارخانه برای سالها متوقف شده بود. این پروژه می توانست یکی از پراهمیتترین پروژههای استان لرستان باشد. چرا که ظرفیت تولید سالانهی ورق فولاد در فاز اول، در این کارخانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن و همچنین ظرفیت تولید سالانه ورق فولاد در فاز دوم آن، ۷۰۰ هزار تن است.
خبر خوش اینکه این کارخانه علیرغم مشکلات موجود از جمله چالش کمبود انرژی، فعالیت خود را از سر گرفتهاست. و با طبق بیانات مسئولان مربوطه طی هفته آتی به خریداران جدید واگذار خواهد شد. و به چرخه فعالیت صنعتی استان لرستان وارد میشود. احیا کارخانه فولاد ازنا و بهره برداری از آن باعث اشتغال زایی در استان خواهد بود. جلوگیری از خروج سالانه میلیون ها دلار ارز از کشور، تاثیر مثبت دیگری از ورود مجتمع فولاد ازنا به چرخه اقتصاد کشور است.
عرضه مقاطع فولادی در بورس کالا
در ابتدای هفته جاری بیش از ۲۱ هزار تن محصولات فولادی در تالار صنعتی عرضه شدند. برطبق اطلاعیه صادر شده از طرف سازمان بورس، روز شنبه در تالار صنعتی، ۲۱ هزار و ۳۴۹ تن از انواع مقاطع طویل فولادی به همراه انواع ورق عرضه شد.
لازم به ذکر است که قیمت پایه متوسط سبد میلگرد کلاف ۱۴ هزار و ۸۸۳ هزار تومان است و این رقم از قیمت متوسط پایه عرضه قبلی این محصول، ۳/۴ درصد بیشتر خواهد بود. شایان توضیح است که میزان عرضه این محصول نسبت به هفته گذشته افزایش ۴۵.۱ درصدی را تجربه کر.
قیمت پایه متوسط اعلامی تیرآهن مخلوط نیز ۱۳ هزار تومان بود که نسبت به هفته گذشته کاهش ۷/۶ درصدی داشت. آخرین مورد نیز عرضه ورق گالوانیزه ویژه لوازم خانگی بود که فولاد تاراز چهار محال با حجم ۲ هزار تن با قیمت پایه ۲۸ هزار و ۴۹۸ تومان قیمتگذاری شد که رشد ۴/۵ درصدی داشته است.